Ann Lund Wahlberg

af Pernille Baungaard

Ann Lund Wahlberg

Dansende ballerinaer, yndefulde kvinder i sko med høje hæle og englebørn i leg. Små piger og unge kvinder i et drømmende univers hvor lethed, ynde og bevægelse er fællesnævner.

Når man møder Ann Lund Wahlberg, er det ikke vanskeligt at få øje på symbolikken. Malerierne afspejler dét, som Ann ser, men aldrig selv har kunnet; den frie leg i barndommen, ballettimerne i ungdommen og det lette tråd i højhælede sko som ung kvinde. For Ann har været lammet fra halsen og ned siden fødslen og har hele sit liv siddet i kørestol. Alligevel bevæger hun sig med lethed gennem livet og er på mange måder et forbillede for os andre.

Allerede fra barndommen har Ann brugt munden, når hun tegnede og malede. Med en næsten terapeutisk tilgang til sine egne begrænsninger, blev yndlingsmotiverne hurtigt noget med bevægelse; børn der sjippede, lavede gymnastik eller dansede. På den måde oplevede Ann præcis det samme som sine jævnaldrende og talentet for at gengive, hvad hun så, var ikke til at tage fejl af. I mange år var det at male blot en hobby, men i dag lever Ann af sin kunst bl.a. ved salg af reproduktioner gennem den globale forening Mund- og Fodmalende Kunstnere.

Engle er et væsentligt motiv i Anns malerier. De symboliserer relationen mellem mennesker og bevidstheden om den forskel, vi hver især kan gøre for andre. Essensen er, at hvis vi møder hinanden med kærlighed, åbenhed, tiltro og hjælpsomhed, er alt muligt. For Ann selv er dét ikke et ønskescenarie; det er et livsvilkår at være afhængig af hjælp fra sine omgivelser. Men når man kender Ann, er det meget tydeligt, at hun også selv giver meget og gør en stor forskel for andre – bl.a. gennem sin kunst og sin tilgang til livet.

Ann er personificeringen af, at hvad du udretter og opnår i livet afhænger af, hvordan du møder verden, og hvordan verden møder dig – ikke af fysisk formåen. I bogen hér er hun en blandt 101. I virkeligheden er hun en ener.

Anns malerier er som oftest akryl på lærred eller akvarel. Hun deltager 6-8 gange årligt i udstillinger rundt omkring i Danmark og kan besøges i sit lille atelier på Holmen i København.

Siden 2007 har Ann været fuldgyldigt medlem af Mund- og Fodmalende Kunstnere, der på verdensplan honorerer mere end 800 kunstnere.